Szybki test na kazeinę w żywności
- Szybkie wykrywanie mleka (kazeiny) w produktach spożywczych
- Wynik już po 15 minutach
- Nie wymaga specjalistycznego sprzętu
Typ testu | szybki test paskowy |
Metoda | immunochromatografia |
Materiał | próbka żywności |
Czas oczekiwania na wynik | 15 minut |
Wynik | Jakościowy |
Przechowywanie | od 2 do 30⁰C |
Dodatkowy sprzęt | stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g |
Czułość analityczna (limit wykrywalności) | 0,2 ppm |
Food Check – Kazeina HS to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania mleka w próbce żywności. Test bada obecność kazeiny, białka charakterystycznego dla mleka krowiego.
Każdy test paskowy wykrywający dany alergen ma podany „limit wykrywalności” (czułość analityczna testu). Jest to zawartość alergenu w próbce, powyżej której wynik testu jest pozytywny. Im niższy jest limit wykrywalności tym test jest dokładniejszy i mniejsza ilość alergenu może zostać wykryta. Wartość ta jest istotna dla osoby unikającej alergenu. Musi ona wiedzieć czy ilość alergenu poniżej limitu wykrywalności jest dla niej bezpieczna. W przypadku gdy zaobserwowane zostały reakcje na dany alergen zawsze należy skonsultować się w tej kwestii z lekarzem. Decyzję o spożyciu danego pokarmu pozostawiono indywidualnej ocenie pacjentowi, na podstawie jego własnych obserwacji, doświadczeń i konsultacji z lekarzem.
Zestaw testowy zawiera:
- pasek testowy w aluminiowej torebce
- dwie jednorazowe plastikowe pipety
- jednorazową plastikową szpatułkę
- butelkę z roztworem
- probówkę
- instrukcja użytkowania
Zasada testu
Zasada testu oparta jest na konkurencyjnej technice immunologicznej. Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen w strefie zawierającej reagenty jest wychwytywany przez kompleks przeciwciało-barwnik. Dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego, w której w obszarze linii testowej kazeina skonjugowana jest z nośnikiem białkowym. Jeżeli badana próbka nie zawiera kazeiny przeciwciała specyficzne dla niej są wychwytywane, cząsteczki barwne koncentrują się i tworzą czerwoną linię w polu testowym paska (T). Jeżeli w próbce znajduje się kazeina to utworzy ona kompleksy ze specyficznymi przeciwciałami przez co przeciwciała nie zostaną wychwycone w polu testowym. Wtedy nie pojawi się linia i pole testowe (T) pozostanie białe. Test posiada kontrolę wewnętrzną. W obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą objętość próbki, a procedura została wykonana prawidłowo (płyn całkowicie przeniknął przez membranę). Świadczy to o poprawnym działaniu paska i potwierdza wiarygodność wyniku.
Jak sprawdzić czy w produkcie jest mleko?
Procedura badania płynu
Za pomocą pipety pobrać badany płyn i dodać 15 kropli do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach. Pojawienie się jednej czerwonej linii oznacza, że w produkcie znajduje się mleko.
Procedura badania próbki stałej
Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania linii produkcyjnej
Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Zwilżoną w roztworze pipetą pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę pipety umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Dostępne opakowania
Kod produktu | Liczba sztuk w opakowaniu |
---|---|
P512/005 | 5 |