Szybki test na jajko w żywności

  • Szybkie wykrywanie jajka w produktach spożywczych
  • Wynik już po 15 minutach
  • Nie wymaga specjalistycznego sprzętu

Kup teraz

Typ testu szybki test paskowy
Metoda immunochromatografia
Materiał próbka żywności
Czas oczekiwania na wynik 15 minut
Wynik Jakościowy
Przechowywanie od 15 do 30⁰C
Dodatkowy sprzęt stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g
Czułość analityczna (limit wykrywalności) 2 ppm

Food Check – Jajko to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania jajka w próbce żywności. Test bada obecnośc białek pochodzących z całego jaja kurzego (żołtka i białka).

Zestaw testowy zawiera:

  • pasek testowy w aluminiowej torebce
  • dwie jednorazowe plastikowe pipety
  • jednorazową plastikową szpatułkę
  • butelkę z roztworem
  • probówkę
  • instrukcja użytkowania

Zasada testu

Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego. Znajdują się na niej dwa pola: testowe oraz kontrolne. W obszarze linii testowej osadzony jest odczynnik wychwytujący. Cząsteczki alergenu połączone z przeciwciałem tworzą kompleks przeciwciał, który zostaje wychwycony przez nieruchomy odczynnik wychwytujący. Jeżeli w próbce żywności stężenie alergenu jest wyższe niż czułość analityczna testu zostaje wygenerowany czerwony pasek. Wskazuje on na wynik pozytywny. Jeżeli stężenie alergenu jest niższe niż czułość analityczna, w obszarze testowym (T) nic się nie pojawia. Wskazuje to na wynik negatywny. Natomiast w obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą ilość próbki i że płyn całkowicie przeniknął przez membranę. Świadczy to o poprawnym działaniu paska.

Jak sprawdzić, czy w produkcie jest jajko?

Procedura badania płynu

Za pomocą pipety pobrać badany płyn i dodać 15 kropli do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach. Pojawienie się jednej czerwonej linii oznacza, że w produkcie znajduje się jajko.

Procedura badania próbki stałej

Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.

Procedura badania linii produkcyjnej

Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Zwilżoną w roztworze pipetą pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę pipety umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.

Dostępne opakowania

Kod produktu Liczba sztuk w opakowaniu
P502/005 5