Szybki test na ryby w żywności
- Szybkie wykrywanie ryb w produktach spożywczych
- Wynik już po 15 minutach
- Nie wymaga specjalistycznego sprzętu
Typ testu | szybki test paskowy |
Metoda | immunochromatografia |
Materiał | próbka żywności |
Czas oczekiwania na wynik | 15 minut |
Wynik | Jakościowy |
Przechowywanie | od 15 do 30⁰C |
Dodatkowy sprzęt | stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g |
Czułość analityczna (limit wykrywalności) | 10 ppm |
Food Check – Ryby to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania ryb (białek dorsza) w próbce żywności.
Zestaw testowy zawiera:
- pasek testowy w aluminiowej torebce
- dwie jednorazowe plastikowe pipety
- jednorazową plastikową szpatułkę
- butelkę z roztworem
- probówkę
- instrukcja użytkowania
Zasada testu
Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego. Znajdują się na niej dwa pola: testowe oraz kontrolne. W obszarze linii testowej osadzony jest odczynnik wychwytujący. Cząsteczki alergenu połączone z przeciwciałem tworzą kompleks przeciwciał, który zostaje wychwycony przez nieruchomy odczynnik wychwytujący. Jeżeli w próbce żywności stężenie alergenu jest wyższe niż czułość analityczna testu, zostaje wygenerowany czerwony pasek. Wskazuje on na wynik pozytywny. Jeżeli stężenie alergenu jest niższe niż czułość analityczna, w obszarze testowym (T) nic się nie pojawia. Wskazuje to na wynik negatywny. Natomiast w obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą ilość próbki i że płyn całkowicie przeniknął przez membranę. Świadczy to o poprawnym działaniu paska.
Jak sprawdzić, czy produkt zawiera ryby?
Procedura badania płynu
Za pomocą pipety pobrać badany płyn i dodać 15 kropli do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach. Pojawienie się jednej czerwonej linii oznacza, że w produkcie znajdują się ryby.
Procedura badania próbki stałej
Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania linii produkcyjnej
Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Zwilżoną w roztworze pipetą pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę pipety umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Dostępne opakowania
Kod produktu | Liczba sztuk w opakowaniu |
---|---|
P507/005 | 5 |