Szybki test na gluten w żywności
- Test wykrywający gluten w żywności (w produktach spożywczych)
- Wynik już po 15 minutach
- Nie wymaga specjalistycznego sprzętu
Typ testu | szybki test paskowy |
Metoda | immunochromatografia |
Materiał | próbka żywności |
Czas oczekiwania na wynik | 15 minut |
Wynik | Jakościowy |
Przechowywanie | od 15 do 30⁰C |
Dodatkowy sprzęt | stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g |
Czułość analityczna (limit wykrywalności) | 20 ppm |
Food Check – Gluten to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania glutenu w pożywieniu metodą immunochromatograficzną. Unikanie glutenu jest podstawą w leczeniu chorób tj. celiakia, alergia lub nietolerancja glutenu.
Skuteczność testu została potwierdzona badaniami w akredytowanym laboratorium badawczym.
Zestaw testowy zawiera:
- pasek testowy w aluminiowej torebce
- dwie jednorazowe plastikowe pipety
- jednorazową plastikową szpatułkę
- butelkę z roztworem A
- butelkę z roztworem B
- instrukcja użytkowania
Zasada testu
Obecny w ekstrakcie próbki żywności gluten dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego. Znajdują się na niej dwa pola: testowe oraz kontrolne. W obszarze linii testowej osadzony jest odczynnik wychwytujący. Cząsteczki glutenu połączone z przeciwciałem tworzą kompleks przeciwciał, który zostaje wychwycony przez nieruchomy odczynnik wychwytujący. Jeżeli w próbce żywności stężenie glutenu jest wyższe niż 20 ppm (20 miligramów glutenu na kilogram produktu) zostaje wygenerowany czerwony pasek. Wskazuje on na wynik pozytywny. Jeżeli stężenie glutenu jest niższe niż 20 ppm w obszarze testowym (T) nic się nie pojawia. Wskazuje to na wynik negatywny. Natomiast w obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji glutenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą ilość próbki i że płyn całkowicie przeniknął przez membranę. Świadczy to o poprawnym działaniu paska i potwierdza wiarygodność wyniku.
Jak sprawdzić czy w produkcie jest gluten?
Procedura badania płynu
Za pomocą pipety pobrać badany płyn i dodać 15 kropli do pierwszego roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 3 krople do drugiego roztworu. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania próbki stałej
Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do pierwszego roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 3 krople do drugiego roztworu. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania linii produkcyjnej
Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Zwilżoną w roztworze pipetą pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę pipety umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Po wymieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 3 krople do drugiego roztworu. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.
Dostępne opakowania
Kod produktu | Liczba sztuk w opakowaniu |
---|---|
P500/005 | 5 |