W jaki sposób badać żywność pod kątem alergenów? Jaki jest poziom wykrywalności testów paskowych?
Są trzy podstawowe metody wykrywania alergenów: ELISA, PCR oraz testy immunochromatograficzne. ELISA oraz PCR to metody zarezerwowane dla laboratoriów, ponieważ wymagają specjalistycznego sprzętu, wykwalifikowanego personelu oraz dużej liczby próbek. Alternatywną metodą, która jest o wiele prostsza i szybsza w stosowaniu oraz równie wiarygodna to właśnie testy immunochromatograficzne. Można je przeprowadzić bezpośrednio na linii produkcyjnej, na blacie roboczym lub podczas odbierania dostawy surowców.
Każdy test paskowy wykrywający dany alergen posiada „limit wykrywalności” (czułość analityczna testu). Jest to zawartość alergenu w próbce, powyżej której wynik testu jest pozytywny. Im niższy jest limit wykrywalności, tym test jest dokładniejszy i mniejsza ilość alergenu może zostać wykryta. Restrykcje prawne określają limit dla produktów bezglutenowych (20 ppm glutenu) oraz produktów o obniżonej zawartości glutenu (100 ppm). W przypadku pozostałych alergenów poziom nie został ustalony.
Szybkie testy paskowe można wykonywać na linii produkcyjnej, na blacie roboczym lub przy odbieraniu dostawy surowców.
Wartość limitu wykrywalności jest istotna dla osoby unikającej alergenu. Musi ona wiedzieć, czy ilość alergenu poniżej limitu wykrywalności jest dla niej bezpieczna. W przypadku gdy zaobserwowane zostały reakcje na dany alergen, zawsze należy skonsultować się w tej kwestii z lekarzem. Decyzję o spożyciu danego pokarmu pozostawiono indywidualnej ocenie pacjentowi, na podstawie jego własnych obserwacji, doświadczeń i konsultacji z lekarzem.