Dlaczego pewne osoby muszą pilnować spożywanych produktów? Czym grozi zjedzenie nawet niewielkiej ilości składnika pokarmowego, który wywołuje niepożądane reakcje organizmu?
Alergia pokarmowa, nietolerancja pokarmowa i zaburzenia enzymatyczne wymagają stosowania diety eliminującej niektóre substancje z pożywienia. Dotyczy to już ponad 40% społeczeństwa. Nieprzestrzeganie diety może skutkować niepożądanymi reakcjami organizmu (zaburzeniami pracy układu pokarmowego, wymiotami, wysypką, dusznością), a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrożenia życia.
Na alergie pokarmowe i zaburzenia ze strony układu pokarmowego cierpi ponad 40% społeczeństwa.
Substancje te ogólnie nazywane są alergenami. Mogą być obecne praktycznie w każdym rodzaju żywności. Od ich unikania zależy zdrowie, a nawet życie wielu osób. Dlatego tak ważna jest świadomość, że w danym produkcie znajduje się alergen.